Medisch
Blessurepreventie en medische verzorging
Onthoud de RICE-methode: de meeste blessures ( verstuiking, spierverrekking, kniestoot) moeten in eerste instantie verholpen worden door AFKOELING.
R = rest = rusten
I = ice = behandelen met ijs.
C = compression = drukverband aanleggen.
E = elevation = hoog leggen van de voet
Een goede wondverzorging bestaat uit het overvloedig uitwassen van de wonde met water en eventueel zeep. De wonde bedekken met een ontsmettende zalf nadat het bloeden is gestopt. Bij kleine wondjes is een verband niet nodig. Bij grotere wonden kan men een steriel doekje en een verband of een pleister aanbrengen.
Zo gaat u te werk bij een ongeval
Vraag een ongevallenformulier aan de GC of mensen van de jeugd. Laat het formulier invullen door de behandelende arts. Datzelfde formulier zo vlug mogelijk en binnen de 10 dagen terug bezorgen aan de GC samen met een klevertje van uw ziekenfonds. De andere zijde van het formulier dient u zelf in te vullen. Na een 10-tal dagen ontvangt u een ‘getuigschrift van genezing’. Die brief dient na volledig herstel door de betrokken arts ingevuld te worden en terug gestuurd naar de bond. Adres staat boven de brief.
Nadat u alle kosten (arts, apotheker, kiné, enz…) zelf hebt voldaan richt u zich tot uw ziekenfonds. Daar zal u een attest krijgen van tussenkomst ziekenfonds waarop ook het bedrag ten uwen laste vermeld staat. Dit attest + alle andere nota’s worden slechts uitgekeerd bij het afsluiten van het dossier. Na enkele weken (maanden) ontvangt de club een detail van de tegemoetkoming.
Indien men een zware kwetsuur heeft met een operatief ingrijpen is het verstandig uw eigen hospitalisatieverzekering in te schakelen daar de bond niet alle kosten terug betaalt.
Reanimatie in stappen
KSK Steenbrugge bezit een AED toestel en deze bevindt zich in de kantine. Lees hieronder hoe er moet te werk gegaan worden bij een eventuele hartstilstand:
1. Volg de aanwijzingen van de AED
Ontbloot de borstkas: onderbreek de borstcompressies zo kort mogelijk en activeer de AED. Indien er een tweede hulpverlener aanwezig is, laat deze dan de AED aanzetten en de AED aansluiten, zodat je je kunt richten op borstcompressies en beademing. Bevestig de elektroden op de ontblote borstkas. Luister goed naar de AED, doe wat de AED zegt. Zorg dat niemand het slachtoffer aanraakt als de AED het hartritme analyseert. De AED kan vervolgens wel of niet een schokopdracht uitvoeren.
2. AED geeft een schokopdracht
Zorg dat iedereen afstand houdt van het slachtoffer wanneer de AED een schokopdracht uitvoert. Start na de schokopdracht direct (weer) met 30 borstcompressies.
3. AED geeft geen schokopdracht
Ga direct door met 30 borstcompressies als de AED geen schokopdracht geeft.
4. Het slachtoffer komt bij
Als het slachtoffer weer spontaan beweegt, zijn ogen opent en normaal gaat ademen,
controleer je de ademhaling. Als de ademhaling volledig normaal is,
leg je het slachtoffer in de stabiele zijligging.
Laat de al aangebrachte AED elektroden op het slachtoffer zitten.